Cold Brew
Horúce letné mesiace sú skvelým časom na prípravu nášho obľúbeného cold brew. Táto káva ponúka prirodzene sladkú a koncentrovanú chuť, ktorú možno vyskúšať napríklad s mliekom alebo len tak s ľadom na osvieženie. Odporúčame kávové zrná s výraznou chuťou a intenzívnou sladkosťou, aby bolo cold brew plný chutí. Pokiaľ nemáte špeciálnu nádobu, môžete si ho pripraviť ako my vo French presse.
Recept
Pomer kávy k vode: 70:800 g (1:12)
Káva: 70 g (hrubé mletie)
Voda: 800 ml
Doba extrakcie: najmenej 12 hod
Naučte se dělat Cold Brew jako pravý barista.
Krok 01
Na plne aromatickú cold brew kávu, ktorá nebude slabá, odporúčame pomer 1:12, čo znamená 12 dielov vody na 1 diel kávy. Na 800 ml vody použite približne 70 g kávy. Kávu si nameľte hrubšie ako ste zvyknutí na klasický Pour over a nasypte do French pressu.
Krok 02 / Varianta 1
Nalejte 200 ml horúcej vody (asi 95 °C) do French pressu, krátko zamiešajte a následne pridajte 600 ml studenej vody. Horúca voda pomôže lepšej extrakcii a uvoľní viac chutí, čo vaša cold brew urobí chuťovo silnejšou. Táto príprava sa skvele hodí na pitie s ľadom alebo mliekom.
Krok 02 / Varianta 2
Alebo môžete rovno naliať 800 ml studenej vody do French pressu a získať tak chuťovo ľahší nápoj. Zmes kávy a vody premiešajte lyžicou, zakryte French press vekom bez stlačenia piestu. Dajte do chladničky, aby sa vychladila.
Krok 03
Po 12 až 18 hodinách lúhovania môžete stlačiť piest French pressu a podávať cold brew s ľadom alebo len tak.