Espresso
Správne nastavenie espressa je nevyhnutnou zručnosťou pre každého baristu. To, ako rýchlo sa mletá káva rozpúšťa vo vode, výrazne ovplyvňuje chuť výsledného nápoja. Chuť espressa závisí od množstva použitej kávy, celkovej hmotnosti nápoja a času, ktorý je potrebný na jeho prípravu. Pomocou jednoduchého pomeru a niekoľkých krokov môžeme vytvoriť skvele vyvážené a chutné espresso.
Recept
Pomer kávy k vode: 18:36 g (1:2)
Káva: 18 g (jemné mletie)
Voda: 36 g
Doba extrakcie: 25-29 sekúnd
Teplota na extrakciu kávy: Medzi 93-96 °C
Naučte sa robiť espresso ako pravý barista.
Krok 03
Kávu v portafiltri stlačte približným tlakom 10 až 15 kg. Dôležitejšie ako sila utlačenia je udržať kávu v rovine.
Krok 05
Spustite extrakciu. Výsledná váha by mala byť približne 36 g, pričom doba extrakcie by mala byť v rozmedzí 25 – 29 sekúnd. Pokiaľ extrakcia trvá menej ako 25 sekúnd, káva je namleta príliš hrubo – upravte mletie na jemnejšie. Pokiaľ extrakcia trvá dlhšie ako 29 sekúnd, káva je namleta príliš jemne – nastavte hrubšie mletie.
Krok 06
Pre vyváženejšiu chuť premiešajte espresso, aby sa jednotlivé vrstvy pred pitím spojili. Potom už si stačí svoju šálku len vychutnať.
Poznámky
- Na espresso použite kávu aspoň 2 týždne od upraženia.
- Medzi každou úpravou mletia odomeľte trochu kávy, aby ste zaistili, že všetka káva je v novej požadovanej hrubosti.
- Aby bol váš kávovar v naozaj dobrom stave a vaša káva chutila čo najlepšie, je nevyhnutné stroj denne dôkladne čistiť. Dobre udržiavaný kávovar zníži náklady na servis a zaistí vám roky spoľahlivej prevádzky.