Doprava nad 1500 Kč zdarma / Garancia kvality / Rýchle odoslanie
Doprava nad 1500 Kč zdarma / Garancia kvality / Rýchle odoslanie
© 2024All rights reserved    ///    Miacoffee

Espresso

Správne nastavenie espressa je nevyhnutnou zručnosťou pre každého baristu. To, ako rýchlo sa mletá káva rozpúšťa vo vode, výrazne ovplyvňuje chuť výsledného nápoja. Chuť espressa závisí od množstva použitej kávy, celkovej hmotnosti nápoja a času, ktorý je potrebný na jeho prípravu. Pomocou jednoduchého pomeru a niekoľkých krokov môžeme vytvoriť skvele vyvážené a chutné espresso.



Recept

Pomer kávy k vode: 18:36 g (1:2)
Káva: 18 g (jemné mletie)
Voda: 36 g
Doba extrakcie: 25-29 sekúnd
Teplota na extrakciu kávy: Medzi 93-96 °C

Naučte sa robiť espresso ako pravý barista.

Krok 01

Pripravte si váhu na váženie presnej dávky namletej kávy a výslednej tekutiny v šálke.

Krok 02

Nameľte 18 g kávy do čistého a suchého portafiltra a rovnomerne rozprestrite.

Krok 03

Kávu v portafiltri stlačte približným tlakom 10 až 15 kg. Dôležitejšie ako sila utlačenia je udržať kávu v rovine.

Krok 04

Dôkladne prepláchnite hlavu kávovaru a potom zasaďte páku a vložte váhu.

Krok 05

Spustite extrakciu. Výsledná váha by mala byť približne 36 g, pričom doba extrakcie by mala byť v rozmedzí 25 – 29 sekúnd. Pokiaľ extrakcia trvá menej ako 25 sekúnd, káva je namleta príliš hrubo – upravte mletie na jemnejšie. Pokiaľ extrakcia trvá dlhšie ako 29 sekúnd, káva je namleta príliš jemne – nastavte hrubšie mletie.

Krok 06

Pre vyváženejšiu chuť premiešajte espresso, aby sa jednotlivé vrstvy pred pitím spojili. Potom už si stačí svoju šálku len vychutnať.

Poznámky

  • Na espresso použite kávu aspoň 2 týždne od upraženia.
  • Medzi každou úpravou mletia odomeľte trochu kávy, aby ste zaistili, že všetka káva je v novej požadovanej hrubosti.
  • Aby bol váš kávovar v naozaj dobrom stave a vaša káva chutila čo najlepšie, je nevyhnutné stroj denne dôkladne čistiť. Dobre udržiavaný kávovar zníži náklady na servis a zaistí vám roky spoľahlivej prevádzky.