Doprava nad 1500 Kč zdarma / Garancia kvality / Rýchle odoslanie
Doprava nad 1500 Kč zdarma / Garancia kvality / Rýchle odoslanie
© 2024All rights reserved    ///    Miacoffee

Moka kanvička

Moka kanvička, vynájdená v roku 1933 Alfonsom Bialettim, je ikonou talianskej kávovej kultúry, vedľa klasického kávavoru. Je obľúbená pre svoj jednoduchý, rýchly proces a výslednú plnú a sladkú chuť. Existuje mnoho rôznych modelov, a preto je dôležité prispôsobiť recept veľkosti kanvičky. My používame štandardný trojšálkový variant a tu je náš postup.



Recept

Pomer kávy k vode: 18:160 g (1:9)
Káva: 18 g (jemné mletie)
Voda: 160 ml
Doba extrakcie: 3:00-4:00 min
Teplota na extrakciu kávy: 98 °C

Naučte sa robiť moka kanvičku ako pravý barista.

Krok 01

Zahrejte vodu v rýchlovarnej kanvici na 98°C alebo tesne pod bod varu. Nalejte ju do spodnej časti Moka kanvičky až tesne pod ventil, čo v našom prípade znamená 160 ml pre trojšálkovú kanvičku. Použitie horúcej vody v moka kanvičke pomáha predísť kovovej chuti.

Krok 02

Nasypte do košíka čerstvo namletú kávu a vyrovnajte ju bez toho, aby ste ju stlačili. Pre našu kanvičku sme použili 18 g jemne mletej kávy, podobne ako na espresso. Káva by mala byť zarovnaná až po okraj košíka.

Krok 03

Vložte košík do spodnej časti a priskrutkujte vrchnú časť Moka kanvičky. Postavte kanvičku na sporák na 3/4 výkonu a nechajte viečko otvorené, aby sa zabránilo kondenzácii. Asi za 2 minúty by ste mali vidieť prvé kvapky kávy. Zatvorte veko a znížte teplotu.

Krok 04

Keď je kanvička takmer plná, zložte ju z ohňa. Celý proces by mal trvať približne 3 až 4 minúty. Kávu nechajte chvíľku oddýchnuť, zamiešajte a môžete servírovať.